Kristien Dieltiens wint Woutertje Pieterse Prijs

De Antwerpse schrijfster Kristien Dieltiens wint de Woutertje Pieterse Prijs 2013 voor haar jeugdroman "Kelderkind". Dat meldt de Stichting Woutertje Pieterse Prijs in een persbericht. Aan de prijs voor kinder- en jeugdboeken is een oorkonde en een geldbedrag van 15.000 euro verbonden.

Kristien Dieltiens vertelt in "Kelderkind" het verhaal van de fictieve Manfred, een jongen met een hazenlip, en het historische personage Kaspar Hauser, die tot zijn zestiende in een kelder leefde.

""Kelderkind" is een historische roman maar ook een psychologische thriller en een indringend "coming of age"-verhaal met hier en daar magische elementen", aldus de jury, voorgezeten door Hanneke Groenteman. "Het boek is ambitieus en misschien zelfs een beetje pretentieus. Maar het maakt de pretenties waar."

Kristien Dieltiens debuteerde in 1997 met het boek "De gouden bal" en won al verschillende literaire prijzen. "Kelderkind" leverde de Antwerpse schrijfster eerder al de West-Vlaamse Provinciale Prijs Letterkunde op en een nominatie voor de Boekenleeuw.

De Woutertje Pieterse Prijs is de prijs voor het beste Nederlandstalig jeugdboek. In het verleden gingen al drie Belgische schrijvers met de prijs aan de haal, Anne Provoost ("Vallen"), Bart Moeyaert ("Broere") en Peter Verhelst en Carll Cneut ("Het geheim van de keel van de nachtegaal").