Regering moet 2,8 miljard euro vinden voor de begroting

De federale regering moet 2,8 miljard euro vinden om het begrotingstekort voor dit jaar te beperken tot 2,15 procent van het bbp. Dat blijkt uit de cijfers van het Monitoringcomité, een groep van topambtenaren die de begroting op de voet volgen. SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte vindt dat vooral de gemeenten "een groot probleem" hebben.
Minister van Financiën Koen Geens en premier Elio Di Rupo.

Een tekort van 2,15 procent van het bbp is de doelstelling die de regering heeft afgesproken met de Europese Commissie. Om dat cijfer te halen moet de federale regering dus 2,8 miljard vinden. De gewesten, gemeenschappen en gemeenten zullen ook een inspanning moeten leveren, maar daarover heeft het comité geen cijfers gegeven.

De 2,8 miljard extra is het gevolg van de tegenvallende groeicijfers. De regering ging bij de opmaak van de begroting uit van een groei met 0,7 procent dit jaar, maar intussen is dat teruggevallen tot 0,2 procent. Daardoor zijn de verwachte belastingontvangsten aanzienlijk verminderd. Die zouden krimpen met 2,3 miljard. Ook bij de sociale zekerheid moet er 600 miljoen bespaard worden.

"De gemeenten hebben een groot probleem"

"We moeten een begrotingsevenwicht nastreven en tegelijk de economie niet doden", zegt vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) in Terzake."We mogen de begrotingsdiscipline nu niet laten varen."

"De begroting is een enorme opdracht. Al het laaghangend fruit is weg. De gesprekken met de gemeenten zullen tijd vergen, want ze hebben een enorm probleem", zegt Vande Lanotte. "Een flink stuk van het tekort zit bij de gemeenten. Hun saldo verslechtert heel erg."