Resultaten in Kenia blijven uit, spanning groeit

In Kenia is er nog altijd geen definitieve uitslag na de verkiezingen van maandag, al ligt voormalig vicepremier Uhuru Kenyatta stevig op kop tegenover zijn voornaamste rivaal Raila Odinga, de aftredende premier. Intussen groeit de frustratie nu de uitslag zo lang op zich laat wachten, en zijn er al de eerste betwistingen.
Afp / Till Muellenmeister

Volgens een nieuwe tussenstand die Keniaanse media vanmorgen rond 10 uur plaatselijke tijd meegaven op basis van cijfers van de kiescommissie, heeft Kenyatta al 2,4 miljoen stemmen binnengehaald. Odinga moet het voorlopig doen met 1,9 miljoen stemmen.

De resultaten hebben betrekking op zo'n 4,5 miljoen stembrieven, maar volgens schattingen van de kiescommissie zijn maandag ruim 10 miljoen Kenianen gaan stemmen. Dat de resultaten zo lang op zich laten wachten, komt omdat het automatische elektronische telsysteem het begeven heeft en er met de hand geteld moet worden. De vertraging veroorzaakt frustratie, maar tot nu toe is er geen noemenswaardig geweld gemeld. Volgens Ahmed Issack, de voorzitter van de kiescommissie, mogen we morgen de definitieve resultaten verwachten.

Volgens het tv-kanaal Citizen TV zijn er 38.000 stembiljetten verworpen. Dat zou veel minder zijn dan de 330.000 waarvan eerder sprake was, al blijft daar onduidelijkheid over bestaan. Overigens beschuldigt Kenyatta in die kwestie de Britten ervan hem te willen tegenwerken. Volgens zijn partij ziet de Britse Hoge Commissaris bij de verkiezingen liever zijn tegenstander winnen.

Vanmorgen dan weer zei Kalonzo Musyoka, de running-mate van Odinga, dat er geknoeid is met de uitslagen. Aan de BBC vertelt hij dat hij daar ook bewijzen voor heeft. Hij zegt dat het tellen gestopt moet worden, en dat er opnieuw moet worden begonnen met tellen.

Overigens is favoriet Uhuru Kenyatta niet onbesproken. Hij moet volgende maand voor het Internationaal Strafhof komen voor zijn mogelijk aandeel in de zware etnische rellen na de vorige verkiezingen in 2007. Daarbij vielen honderden doden en moesten honderdduizenden op de vlucht gaan. Kenyatta zegt dat hij onschuldig is.