Senator vertraagt benoeming van CIA-directeur

In de Amerikaanse Senaat heeft de Republikein Rand Paul een toespraak van 13 uur gehouden om zo de benoeming van de nieuwe CIA-directeur John Brennan tegen te houden. Paul verwijt Brennan dat hij drones inzet om terroristen wereldwijd te treffen.
AP2013

De wat eigenzinnige Republikein Paul gebruikte de beruchte taktiek van het "filibusteren". Dat is het houden van ellenlange tussenkomsten in het parlement om de goedkeuring van bepaalde wetten tegen te houden of alleszins te vertragen.

Senator Paul bleef 13 uur lang aan het woord en begon op de duur ook voor te lezen uit krantenartikels over het gebruik van onbemande vliegtuigen of drones om vermeende terroristen te doden.

Het was de bedoeling om de benoeming van John Brennan tot nieuwe directeur van de geheime dienst CIA te vertragen en dat is gelukt. Toch zal er later op de dag gestemd worden.

Brennan is nu topadviseur van president Barack Obama inzake terreurbestrijding. Hij is een groot voorstander van het gebruik van drones, ook als die zouden worden ingezet tegen terroristen met de Amerikaanse nationaliteit en het is net daarover dat senator Paul gevallen is.

John Brennan is door president Obama voorgedragen als nieuwe directeur van de CIA en de bevoegde Senaatscommissie heeft die benoeming al goedgekeurd. Later op de dag zou de voltallige Senaat dat ook doen. 

AP1971