Spaanse Partido Popular gaat in de tegenaanval

In Spanje heeft de regerende Partido Popular (PP) een klacht ingediend tegen de krant El País en, indirect, tegen de voormalige penningmeester van de partij. De zaak gaat over de publicatie van financieel gevoelige informatie door El País. Partijleden van de PP zouden zich met zwart geld verrijkt hebben.

In Spanje ligt de rechts-conservatieve PP van premier Mariano Rajoy al weken onder vuur nadat de - veeleer bij links aanleunende -  El País verhalen over zwarte geldstromen binnen de partij had gepubliceerd.

Leden van de PP zouden jarenlang enveloppes met zwart geld ontvangen hebben als aanvulling op hun loon. In de enveloppes zaten naar verluidt bedragen van 5.000 tot 15.000 euro, geld dat afkomstig was van de privésector. El País publiceerde daarop uittreksels van documenten en noemde ook de premier zelf bij naam. Die documenten zouden zijn aangeleverd door de ex-penningmeester van de PP, Luis Bárcenas.

De PP ontkent met klem dat illegale dingen zijn gebeurd, en beweert dat de gepubliceerde documenten vals zijn. De partij gaat nu in de tegenaanval, ook al om de aanhoudende geruchtenstroom te stoppen. Uit onderzoek is gebleken dat heel wat Spanjaarden zich zorgen maken over corruptie binnen de partij. Volgens de PP is haar reputatie "zwaar beschadigd". Ze eist van El País een rechtzetting en een schadevergoeding van 500.000 euro.

Bárcenas zelf zit ook in de zaak-Gürtel verwikkeld, een corruptieschandaal waarbij maatschappijen en bedrijven die dicht bij de PP staan, smeergeld zouden hebben betaald om contracten binnen te halen.

Intussen bericht El País zelf over de groeiende verdeeldheid binnen de PP. "Het is een publiek geheim: de interne verdeeldheid wordt elke dag groter", klinkt het. De zaak-Bárcenas is daarbij de splijtzwam, aldus nog de krant.