VDAB: "We laten niemand in de kou staan"

De VDAB gaat tegen 2015 43 werkwinkels sluiten. In totaal worden daardoor inwoners van 86 gemeenten getroffen. "We gaan onze diensten aan gemeenten, werkzoekenden en werkgevers anders aanbieden", klinkt het. Een werkwinkel is een plaats waar een werkzoekende alle organisaties vindt die hem helpen in zijn zoektocht naar werk.

Om te besparen, gaat de VDAB (de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding)  tegen 2015 43 werkwinkels sluiten. De details van het besparingsplan staan in een intern document dat Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg konden inkijken.

In totaal worden inwoners van 86 gemeenten getroffen. Daarbij zijn ook de gemeenten gerekend die nu al geen werkwinkel meer hebben, maar die door het plan van de VDAB binnenkort ook de werkwinkel in hun buurgemeente verliezen.

"Dit besparingsplan treft de sociaal zwaksten op de arbeidsmarkt", zegt Dirk Mertens, woordvoerder van de liberale vakbond ACLVB. "Zij werden onlangs al getroffen door de vermindering van de werkloosheidsuitkering in de tijd. En nu verdwijnt ook nog eens de werkwinkel in hun buurt."

"VDAB optimaliseert haar dienstverlening"

De VDAB laat in een persbericht weten dat ze geen enkele werkzoekende, werkgever of lokaal bestuur in de kou laat staan.

"De VDAB optimaliseert haar dienstverlening. Het betekent dat we onze diensten aan gemeenten, werkzoekenden en werkgevers anders gaan aanbieden. Maar we laten uiteraard niemand los. Het gaat om het samenvoegen van diensten: we bieden evenveel aan, maar wel meer geconcentreerd op plaatsen met een hoger bezoekerspotentieel", klinkt het.

Volgens de VDAB is het onverantwoord om een groot kantorennetwerk te hebben, als er op plaatsen maar kleine groepen mensen worden bediend. "Maar onze zorg blijft onverminderd uitgaan naar mensen die onze dienstverlening het hardst nodig hebben. We weten dat niet iedereen even goed met de computer overweg kan of zich vlot kan verplaatsen. Daar blijven we rekening mee houden."