VN-Veiligheidsraad verscherpt sancties tegen Noord-Korea

De leden van de VN-Veiligheidsraad hebben unaniem een resolutie goedgekeurd die de internationale sancties tegen Noord-Korea verscherpt. De raad doet dit als reactie op de omstreden nucleaire test die het land enkele weken geleden uitvoerde. De resolutie is het resultaat van intense onderhandelingen tussen de VSA en China.
AP2013

Begin februari voerde Noord-Korea voor de derde keer in enkele jaren tijd een kernproef uit. De leden van de Veiligheidsraad veroordeelden de proef meteen. Nu hebben ze een resolutie aanvaard die de internationale sancties tegen het land verscherpt. Ze doen dit na weken van intense onderhandelingen tussen de VSA en China.

"Deze resolutie is een ondubbelzinnige boodschap aan Noord-Korea dat de internationale gemeenschap niet zal tolereren dat het land een nucleair wapenarsenaal nastreeft", motiveerde VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon de resolutie.

"Koffers vol cash"

Voor de Noord-Koreaanse elite wordt het voortaan onmogelijk om luxegoederen te importeren. Eigenlijk is het al sinds 2006 verboden om dergelijke goederen naar het land te exporteren, maar dat verbod werd niet altijd nageleefd. 

Het wordt het regime in Pyongyang voortaan ook bijzonder moeilijk gemaakt geld te vinden voor het kernprogramma. "De sancties zullen de kostprijs voor het onwettige kernprogramma van Noord-Korea gevoelig opdrijven en het land ook fors beperken in de mogelijkheden om de nodige grondstoffen en technologie te financieren", liet de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Susan Rice weten. "Als Noord-Korea probeert om geld te versluizen, moeten landen dat voortaan verhinderen. Zelfs al wordt het geld in koffers vol cash vervoerd."

Zespartijenoverleg

Ook China heeft de resolutie aanvaard. Nochtans is het land traditioneel een bondgenoot van Noord-Korea. De recente kernproef heeft de grootmacht echter schrik aangejaagd. De Chinese VN-ambassadeur Li Baodong dringt erop aan het zespartijenoverleg over Noord-Korea nieuw leven in te blazen. De ontwapeningsgesprekken tussen de beide Korea's, China, Rusland, de VSA en Japan zitten al een tijdje in het slop.