VS zoekt compromis om "cliff" af te wenden

In de Verenigde Staten heeft het door Republikeinen beheerste Huis van Afgevaardigden een wet goedgekeurd, die een automatische besparingswoede moet afwenden. Als de Democraten in de Senaat meewerken, krijgt Washington wat budgettaire ademruimte.
AP2013

Concreet heeft het Huis van Afgevaardigden een voorstel goedgekeurd dat de eerder afgesproken automatische besparingsronde voor 85 miljard dollar voor dit jaar moet voorkomen, tenminste tot eind september.

Die wet moet nu nog besproken worden door de Senaat, waar de Democraten van president Barack Obama in de meerderheid zijn. Om een compromis vlotter te laten verlopen, heeft Obama overigens geluncht met de Republikeinse toppolitici en naar verluidt was het "een goed gesprek".

Het is essentieel dat Huis en Senaat voor 27 maart tot een compromis komen over die wet die de ministeries meer flexibiliteit geven over hoe ze moeten besparen. Als dat niet lukt, worden voor 85 miljard dollar automatische besparingen van kracht die eerder waren afgesproken. 

Die "sequester budget cuts" -zoals dat beest officieel heet- zouden vooral de marine en sociale programma's treffen en dus de burgers. Die "cuts" waren afgesproken in de zomer van 2011 bij de besprekingen over het verhogen van het schuldplafond en moesten voor beide partijen zo angstwekkend zijn, dat ze tegen maart een alternatief zouden hebben. Dat is er dus nog niet.

Door de besparingen zouden een aantal scheepswerven gesloten worden en de grote besparingen op defensie zouden ook de industrie in zijn geheel kunnen treffen. Op die manier zou de herstellende economische groei in de VS -en bij uitbreiding in de rest van de wereld- deels afgevlakt kunnen worden.

Meer nog: sommige analisten vrezen dat door die besparingen de militaire paraatheid en de veiligheid van de grenzen en de controle op mogelijke terreurbewegingen in de VS verzwakt zouden worden.

Redenen genoeg dus voor Democraten en Republikeinen om de strijdbijl even te begraven.

AP2013