"Begrotingsgesprekken worden zware dobber"

Zowat alle topministers zeggen dat 2,8 miljard euro vinden een enorm zware inspanning is. Dat hebben ze gezegd bij het begin van het begrotingsconclaaf vanmorgen. Het kernkabinet en de ministers van Begroting en Financiën starten dinsdag met het echte werk.

De timing werd vanmorgen afgesproken door de topministers. Vandaag gaan er wel al technische werkgroepen van start. Minister van Begroting Olivier Chastel (MR) en zijn collega van Financiën Koen Geens (CD&V) bereiden intussen mogelijke maatregelen voor.

Dinsdag wordt dan een versnelling hoger geschakeld, maar er volgt wel een korte pauze wegens de Europese top op 14 en 15 maart. Het monitoringcomité stelde eerder dat er een inspanning van 2,8 miljard moet worden gedaan om het begrotingstekort dit jaar tot 2,15 procent te beperken. "Een zware dobber", klinkt het bij de topministers. Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD, foto): "Het is een zeer zware inspanning. Het zal tijd nemen om dat op een grondige manier te doen, en niet een oefening waarbij we na 6 maanden opnieuw een correctie moeten doen."

"Cijfers mogen geen obsessie vormen"

Viceminister Laurette Onkelinx (PS, foto) wil de economische toestand niet verergeren met keiharde besparingen, en zoekt maatregelen die onze economie en sociaal model beschermen. "We mogen niet geobsedeerd zijn door cijfers", klinkt het. Ze stelt slimme maatregelen voor om het tekort te beperken zoals afgesproken, maar betwijfelt of ze die wel zal vinden.

MR-kopstuk Didier Reynders had het over ontsporingen in de lagere ontvangsten van de belastingen. Hij wil die zogenoemde ontsporingen onderzoeken. "Enkele weken geleden was het nog 1 miljard in het algemeen voor de begroting volgens de vorige minister van Financiën - Steven Vanackere - en nu is het bijna 2,5 miljard. Zo'n groot verschil in enkele weken heb ik nog nooit gezien."