"Burgemeester en politie maakten zware fouten"

De politie en de burgemeester van Haren hebben grote fouten gemaakt bij de rellen vorig jaar. Dat is de harde conclusie van het eindrapport van de onderzoekscommissie die de gebeurtenissen onderzocht. Op 21 september werd het kleine dorp in Nederland door duizenden jongeren overspoeld nadat een meisje per ongeluk een open uitnodiging voor haar verjaardagsfeestje op Facebook had geplaatst.

De onderzoekscommissie onder leiding van Job Cohen heeft haar belangrijkste conclusies vanmorgen bekendgemaakt. Het rapport probeert een verklaring te bieden voor de zware rellen in Haren vorig jaar.

Het dorp in de Nederlandse provincie Groningen kwam op 21 september 2012 in het nieuws toen duizenden jongeren het plaatsje overspoelden voor het zogenoemde "Project X-feest". Ze waren ingegaan op een uitnodiging voor een verjaardagsfeestje die een zestienjarig meisje op Facebook had geplaatst. Ze was echter vergeten het feest als een privé-evenement aan te duiden. 

De gevolgen waren navenant. Relschoppers richtten voor 250.000 euro schade aan en 25 mensen raakten gewond. Tientallen jongeren werden opgepakt. 

Weinig ervaring met rellen

In de nasleep van de rellen werd een onderzoekscommissie opgericht. Uit het eindrapport blijkt nu dat zowel de ordediensten als de burgemeester die dag zware fouten hebben gemaakt.

Over het algemeen hebben de autoriteiten slechte beslissingen genomen. Volgens Cohen is dit te wijten aan het feit dat Haren als kleine gemeente weinig ervaring heeft met rellen. Tegelijk bewijst het voorval volgens hem dat grootschalige ordeverstoringen overal kunnen voorkomen. Ook kleine gemeenten moeten zich daarom voorbereiden.

"Twee aparte werelden"

Burgemeester Rob Bats krijgt een stevige veeg uit de pan. Bats heeft volgens de commissie te laat ingegrepen en hanteerde "een weifelende en onduidelijke communicatie".

Maar de grootste blaam is voor de politie. Briefings schoten te kort, politiemensen wisten onvoldoende wat van hen werd verlangd en de communicatie tussen leidinggevenden op straat en het commandocentrum verliep slecht. De politie zou voorts vooral op Twitter naar aanwijzingen over de opkomst hebben gezocht, terwijl de grootste mobilisatie net via Facebook gebeurde.

Volgens Cohen gaat de overheid slecht om met de sociale media. Die nemen een andere plaats in de samenleving in dan gedacht. De commissie heeft het over "twee aparte werelden". Ze hoopt dan ook dat haar eindrapport gelijkaardige rellen in de toekomst zal verhinderen.