"Mijn mama was eindelijk intens gelukkig"

Op dag 11 van het proces-De Gelder zijn de nabestaanden van de overleden slachtoffers komen getuigen. Alle getuigen hebben hun verhaal sereen en waardig gebracht. Het was muisstil in de assisenzaal op gesnik na.

De eerste die plaatsneemt op de getuigenstoel, is de zoon van de vermoorde kinderverzorgster Marita Blindeman. Quinten Blindeman omschrijft zijn moeder als een vrouw die zichzelf altijd wegcijferde voor anderen. Ze zorgde voor haar moeder, haar zus met een mentale achterstand, een oude schooljuffrouw uit de straat en haar kind.

De 30-jarige zoon vertelt hoe zijn moeder de laatste jaren van haar leven eindelijk gelukkig was sinds ze haar vriend had ontmoet. "Ik had mijn mama nog nooit zo gezien. Ik was opgelucht en blij dat ik haar zo gelukkig zag."

Quinten Blindeman heeft het nog altijd heel moeilijk met de dood van zijn moeder. "De 23e januari is er een stuk van mezelf overleden. Het andere stuk probeert elke dag te overleven. Ik probeer me vast te houden aan het goede, zoals mijn zoontje, mijn vriendin en vrienden." De man vindt het heel erg dat ze haar kleinzoon, waar ze zo naar verlangde, nooit heeft gezien.

Op het einde van zijn getuigenis wil de zoon nog een vraag stellen aan Kim De Gelder: "Hoe zou u zich voelen als ze u morgen komen vertellen dat uw beide ouders dood zijn?"

Daarop antwoordt De Gelder: "Ik denk dat mijn wereld zou instorten. Het is het enige wat ik heb in mijn leven." De beschuldigde voegt er nog aan toe dat hij zich kan voorstellen dat de nabestaanden van de slachtoffers verdrietig en kwaad zijn. "Jullie zullen ongetwijfeld al een lange lijdensweg hebben meegemaakt."

"Marita had het mooiste deel van haar leven nog voor zich"

De volgende getuige is de schoondochter van de kinderverzorgster en de vriendin van de zoon. "Marita had het mooiste deel van haar leven nog voor zich. Ze had haar vriend Willem ontmoet en ze was zo graag oma geworden. We missen haar enorm, elke dag", vertelt ze.

De schoondochter zegt ook dat het pijn doet dat Kim De Gelder zijn ouders wel nog kan zien. "Het doet verdriet om hier dan te zien hoe De Gelder naar zijn vader knipoogt en dat wij dat niet meer kunnen."

Ook Willem, de vriend van de kinderverzorgster, komt getuigen. Volgens de man droeg Marita de broek thuis, maar had hij daar geen problemen mee. Ook hij omschrijft haar als een vrouw die iedereen hielp waar ze maar kon. "Ze was de perfecte levensgezellin waar ik oud mee wilde worden."

De beste vriendin van Marita Blindeman komt ook aan het woord. De vrouw vertelt emotioneel welke impact de feiten op haar leven hebben gehad. "Je zelfvertrouwen ben je volledig kwijt. Op 10 minuten ben je heel je wereld en je werksituatie volledig kwijt. Je hebt daar 36 jaar aan gebouwd. Het is zwaar om dat allemaal een plaats te kunnen geven."