"Scholieren krijgen te veel huiswerk"

De werkdruk bij de leerlingen wordt te groot. Dat zegt de voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel, Lyle Muns, in Het Nieuwsblad. "De leerlingen raken overwerkt", klinkt het. "Sommigen komen hun huis niet meer uit omdat ze te veel huiswerk hebben."

Volgens OESO-cijfers hebben 15-jarigen in België gemiddeld 6,1 uur huiswerk. De Finnen komen er vanaf met 3,7 uur, de Japanners met 3,8 uur. Maar wellicht liggen de cijfers voor België een stuk hoger. Katrien (17) zegt dat ze elke avond tot 21 uur bezig is met haar huiswerk.

De 18-jarige Muls zegt dat de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) de laatste tijd opvallend veel mails binnenkrijgt van overwerkte jongeren. "Sommigen geven hun vrije tijd op, gaan niet meer voetballen, stoppen met de jeugdbeweging of met de muziekschool," klinkt het. Het aantal zou jaar na jaar toenemen. "Ons rugzakje wordt alsmaar zwaarder", zegt Muls, die zelf in het zesde middelbaar zit.

De VSK wil werk maken van de inperking van de werkdruk. Overigens staat het thema vandaag bovenaan de agenda tijdens een "inspraakdag" in het Vlaamse Parlement.