Blankenberge verklaart meeuwen vogelvrij

Het stadsbestuur van Blankenberge heeft net als vorig jaar een aanvraag ingediend om meeuwen te bestrijden. De dieren vormen een plaag aan de kust maar omdat ze beschermd zijn, mag er niet zomaar op worden gejaagd. Ook de gemeente Knokke-Heist heeft zo'n aanvraag ingediend.
AP2012

Afgelopen zomer al klaagden verschillende kustgemeentes over de meeuwenpopulatie. De dieren zijn bijzonder talrijk en gedragen zich bovendien soms agressief tegenover mensen.

Omdat het om een beschermde diersoort gaat, kunnen de gemeentes echter niet zomaar actie ondernemen. Pas als ze toestemming krijgen van het Agentschap Natuur en Bos mogen ze de zeevogels bestrijden. 

Verschillende technieken kunnen worden toegepast. De brandweer kan nesten verwijderen, de eieren schudden of prikken en andere afschrikmiddelen inzetten.

Blankenberge wil vooral de populatie kleine mantelmeeuwen en zilvermeeuwen indijken en heeft daartoe een aanvraag ingediend. De gemeente zet hoofdzakelijk in op de zone tussen de Zeedijk, de Koning Albert I-laan, de Koning Leopold III-laan, de Zuidlaand, de Vredelaan en de Koninklijke Laan.

Ook de gemeente Knokke-Heist wil de dieren bestrijden en heeft eveneens een aanvraag ingediend.