Brussel bindt de strijd aan met nachtwinkels

Brussel neemt maatregelen tegen de wildgroei aan nachtwinkels in het historische stadscentrum. In de buurt van de Grote Markt openden de afgelopen drie jaar liefst 23 nieuwe nachtwinkels de deuren. Heel wat van deze nachtwinkels veroorzaken overlast en lappen de regels aan hun laars.

Het overaanbod aan nachtwinkels in de buurt van de Grote Markt is het Brusselse stadsbestuur al langer een doorn in het oog. In de zogenoemde "Unesco-zone" nam het aantal nachtwinkels de afgelopen jaren met 23 nieuwe handelszaken toe.

"De nachtwinkels in het centrum zorgen voor enorm veel overlast", zegt Ruth Lemmens van stad Brussel. "Op straat lopen dronken mensen rond en er zijn vaak gevallen van agressie. We vermoeden dat sommige van de winkels meer dan alleen alcohol en sigaretten verkopen."

400 meter afstand

De voorbije dagen heeft de politie al drie winkels in de Duquesnoystraat, de Spoorstraat en de Kolenmarkt verzegeld omdat ze zich zonder vergunning tot nachtwinkel hadden omgevormd. Volgens schepen van Stedenbouw Geoffroy Coomans de Brachène (MR) zullen binnenkort nog twee andere winkels de deuren moeten sluiten. 

Het reglement stelt dat er minstens 400 meter afstand tussen twee nachtwinkels moet zijn. Het openen van een nieuwe nachtwinkel in de buurt is in elk geval onmogelijk. De bestaande winkels zullen strenger worden gecontroleerd. Als ze niet in orde zijn met vergunningen en reglementeringen, gaan ook zij dicht.