Conclaaf over pauskeuze start dinsdag

Het conclaaf waar de nieuwe paus zal worden gekozen gaat dinsdag van start. Dat heeft de persdienst van het Vaticaan laten weten. In de voormiddag zal eerst een mis worden opgedragen. Na de middag gaan de kardinalen dan in conclaaf in de Sixtijnse kapel om een opvolger voor Benedictus XVI te kiezen.
De kardinalen kiezen dinsdag een opvolger voor Benedictus XVI.

Nu alle kiesgerechtigde kardinalen in Rome zijn aangekomen, staat niets de start van het conclaaf nog in de weg.Aan de verkiezing nemen 115 kardinalen deel. Dinsdagvoormiddag nemen de kardinalen eerst deel aan een eredienst in de Sint-Pietersbasiliek, in de namiddag beginnen ze aan het conclaaf in de Sixtijnse kapel. Hoelang het conclaaf zal duren, hangt af van het aantal noodzakelijke stembusgangen. De paus moet met een tweederdemeerderheid -77 stemmen- gekozen worden.

De afgelopen dagen heeft het college van kardinalen de toestand van de kerk besproken. Insiders zeggen dat veel kardinalen bezorgd zijn over schandalen rond het Vaticaan, vooral dan over het interne bestuur. Er zijn documenten gelekt naar de pers, waaruit moet blijken dat er een en ander fout loopt. Veel kardinalen willen hervorming van de Curie, het bestuursorgaan van Vaticaan.

In de media worden de speculaties over wie de nieuwe paus wordt onverminderd voortgezet. Vandaag werden vooral de Milanese aartsbisschop Angelo Scola (kleine foto, rechts) en de Braziliaanse kardinaal Odilo Pedro Scherer als favorieten genoemd. Een van de spannendste vragen is of de volgende kerkvorst van de wereldwijd bijna 1,2 miljard gelovigen weer uit Europa komt of een kardinaal uit Noord-Amerika of uit het zuidelijk halfrond gekozen wordt.

Benedictus XVI (85) is de eerste paus van de moderne tijd die is afgetreden en had die stap gemotiveerd door gezondheidsproblemen en zijn hoge leeftijd. Zijn opvolger zal eerst enkele weken in het gastenverblijf Santa Marta van het Vaticaan wonen. Daar is een appartement voor bijzondere gasten.