Di Rupo en Barroso praten over Europees industrieel beleid

Premier Elio Di Rupo en Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso hebben overleg gepleegd over een versterking van het Europees industrieel beleid en maatregelen tegen oneerlijke handelspraktijken. Het gesprek kwam er na het ontslag van 1.400 werknemers bij Caterpillar in Gosselies vorige week - het zoveelste banenverlies op rij in ons land.

Na de bekendmaking van het verlies van 1.400 banen bij Caterpillar in Gosselies vorige donderdag, pleitte Di Rupo voor een sterker Europees industrieel beleid. De premier hekelde de "concurrentieverstorende exportsubsidies" in andere landen die het bedrijf ertoe hadden gedwongen om bij ons het mes in het personeelsbestand te zetten.

Voldoende stof voor een gesprek met Barroso. Dat vond vandaag plaats en duurde ruim twee uur - veel langer dan gepland. Veel concrete informatie viel na afloop echter niet te rapen. België en de Europese Commissie delen volgens Di Rupo de ambitie om een "meer uitgesproken" industrieel beleid te voeren met "een sterke dynamiek tussen Commissie en lidstaten".

Barroso bevestigde voorts dat de Commissie steeds bereid is mogelijk concurrentieverstorende praktijken te onderzoeken en indien nodig actie te ondernemen. Dat kan bijvoorbeeld door antidumpingmaatregelen in te voeren. "Het zou goed zijn om een heel duidelijk voorbeeld te stellen", stelde de premier. De Commissie heeft voorlopig geen klacht van België of Caterpillar ontvangen.

"Begrotingsinspanningen voortzetten"

Di Rupo staat intussen aan het begin van een begrotingscontrole. Terwijl bij ons steeds meer stemmen opgaan om het besparingsritme te vertragen, blijft Europa erop hameren dat België het tekort dit jaar met structurele inspanningen moet indijken tot 2,15 procent. Volgens de premier is er echter niet over cijfers gesproken. "We moeten onze begrotingsinspanningen voortzetten en tegelijkertijd een herstelbeleid voeren", besloot hij.