Geen incidenten tijdens NSV-betoging Leuven

Zowat 300 mensen hebben donderdagavond betoogd in de Leuvense binnenstad. Het ging om een initiatief van de extreemrechtse studentenvereniging NSV. Linkse organisaties organiseerden een tegenbetoging. Incidenten bleven uit. Wel werden 9 linkse tegenbetogers opgepakt.

De NSV betoogde voor "een Europa dat respect heeft voor de identiteit en soevereiniteit van de verschillende lidstaten en niet boven de hoofden van de burgers wordt bestuurd". De EU heeft volgens de NSV vandaag "een groot democratisch deficit" en misbruikt de eurocrisis om nog meer macht naar zich toe te trekken.

De tegenbetogers protesteerden tegen "het fascistische karakter" van het NSV en het gevaar van deze ideologie. Onder het motto "Jobs! Geen racisme" eisten de tegenbetogers tevens dat de overheid een meer sociaal beleid voert.

De Leuvense politie had met de organisatoren van beide betogingen een gescheiden parcours afgesproken. Omdat het bij eerdere manifestaties tot incidenten gekomen was, waren nu meer dan 500 agenten opgetrommeld, zowel in uniform als in burger. De Leuvense politie kreeg versterking van andere lokale zones en van de federale politie.

De politiemacht slaagde erin confrontaties tussen beide groepen betogers te vermijden. Wel werden 9 linkse tegenbetogers preventief opgepakt wegens verboden wapendracht (steekwapen, kasseien in rugzak, stokken) of omdat ze gemaskerd waren. Het Leuvense stadsbestuur had maatregelen genomen zoals het uitvaardigen van een parkeerverbod langs de betogingsparcours. De verkeerspolitie liet 35 voertuigen wegslepen die dit verbod niet naleefden.