Grenscriminaliteit fors teruggedrongen

Het aantal zware criminele feiten in de grensstreek van Zuid-West-Vlaanderen is na de zomer sterk gedaald. Dat blijkt uit cijfers die de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé meegaf op een veiligheidsconferentie met alle korpschefs van de grensstreek en burgemeesters van het arrondissement Kortrijk.
Beelden van een ramkraak.

De provinciegouverneur beloofde vorige week op de provincieraad goede cijfers en loste die belofte in. In 2012 waren er in de grensstreek 96 zware criminele feiten. Daarin zitten ramkraken, home - en carjackings en het binnentreden van de woning. Opvallend daarbij is dat 61 van de gevallen in de eerste vijf maanden van het jaar gebeurden, waarvan maar liefst 32 homejackings. In het najaar vielen de cijfers fors terug, met een gemiddelde van ongeveer vijf dossiers per maand in de tweede jaarhelft.

"Een duidelijke indicatie dat onze inspanningen lonen. De politie heeft dag en nacht gewerkt, maar met resultaat", aldus Decaluwé. Ook januari en februari van 2013 tonen nog geen significante stijging, maar Decaluwé en Luc D'Hoest, coördinator voor de zes politiezones in het arrondissement Kortrijk, willen toch voorzichtig blijven. "Een nieuwe opflakkering is mogelijk. Bovendien is het probleem niet opgelost, want de Franse politiediensten merken dat het probleem verschuift naar de regio boven de Franse miljoenenstad Rijsel."

Toch was de boodschap overwegend positief omdat met de ondertekening van de akkoorden van Doornik, volgende week, de slagkracht van de Belgische politiediensten wordt uitgebreid. "Het enige wat we nu nog kunnen vragen is een snelle ratificatie in het Belgische en Franse wetboek", besluit Decaluwé.