Groot ondergronds "kerosinemeer" in Ottenburg

Bij de aanleg van een industriezone zijn arbeiders op een gigantisch ondergronds kerosinemeer gestoten vlak bij Ottenburg, een deelgemeente van Huldenberg. Blijkbaar is 50 jaar lang vliegtuigbrandstof gelekt uit een NAVO-pijplijn in Waver, net over de taalgrens. De sanering zal 10,2 miljoen euro kosten en zal 6 jaar duren.

Het ondergrondse meer zit op een diepte van 42 meter en beslaat een oppervlakte van wel 2 hectare. "De kerosine heeft de bovenste waterlagen op een diepte van 42 meter bereikt", zegt burgemeester Charles Michel (MR) van Waver. "Al is de drinkwaterlaag gelukkig niet aangetast."

Al sinds 2005 was men op de hoogte van het bestaan van het lek, maar volgens burgemeester Dany Vangoidtsenhoven (Open VLD) van Huldenberg waren de buurgemeenten Overijse en Huldenberg niet op de hoogte. De NAVO-pijplijn moest de bevoorrading verzekeren van militaire bases in West-Europa.

Na jarenlang getouwtrek tussen NAVO, leger, federale regering en het Waals Gewest over wie voor de kosten moet opdraaien, heeft de federale regering nu het licht op groen gezet voor de sanering van de ondergrond. Kostprijs: 10,2 miljoen euro, te betalen door minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V)