Hillary Clinton

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Vier mannen vertellen over de vrouw naar wie zij opkijken. Dj en producer Merdan Taplak kiest voor Hillary Clinton.
BELGA/PAPEGNIES

Wie? Hillary Clinton

Waarom?

Hillary Clinton lijkt mij een vrouw waar niet mee te sollen valt, het type vrouw waar ik van hou. Een strenge maar rechtvaardige politica met een niet te onderschatte impact op de internationale politiek. Knap hoe zij uit de schaduw van haar man en ex-president Bill Clinton is gestapt om zelf het voortouw te nemen in de politiek.

Toen de affaire van haar man met Monica Lewinsky aan het licht kwam, werd Hillary Clinton het grootste slachtoffer. Terwijl de hele wereld zich laafde aan het schandaal, behield ze haar waardigheid. Ze wilde de eerste vrouwelijke president worden en nam het op tegen Barack Obama maar belandde uiteindelijk op Buitenlandse Zaken.

Ze moet voortdurend schipperen om de steun van progressief Amerika (haar strijd om vrouwen- en homorechten en het milieu) en conservatief (haar aanvankelijke steun aan de inval in Irak) in goede balans te houden. Hoewel ze nu een stap terug heeft gezet als minister van Buitenlandse Zaken, denk ik dat we het laatste van deze doorzetter nog niet gezien hebben.