Japan uit recessie in vierde kwartaal

De economie in Japan heeft van oktober tot december op jaarbasis een groei van 0,2 procent van het bbp opgetekend. Het is de eerste groei in drie kwartalen. Dat heeft de regering vrijdag bekendgemaakt.
De Japanse sterindex Nikkei eindigde op het hoogste niveau sinds de start van de crisis.

In een voorlopige raming drie weken geleden werd nog melding gemaakt van een krimp van 0,4 procent, maar het is dus een groei geworden, zij het een erg minieme van 0,2 procent. Die lichte stijging laat de Japanse economie, de derde van de wereld, technisch toe een punt te zetten achter de recessie die het land sinds midden van het jaar doormaakte.

De consumentenbestedingen, goed voor zowat 60 procent van het bbp, stegen 0,5 procent op kwartaalbasis. De kapitaalinvesteringen van de bedrijven daalden met 1,5 procent in de drie maanden tot december. Beter dan de daling met 2,6 procent in de vooruitzichten, aldus het ministerie.

De Nikkei, de sterindex op de beurs van Tokio, is vrijdag afgesloten op het hoogste niveau sinds de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, midden september 2008. Dat evenement luidde het begin van de financiële crisis in, waarbij ook de aandelenmarkten moeilijke tijden beleefden.

De Nikkei-index sloot vrijdag 2,64 pct hoger af, op 12.283,62 punten, het hoogste peil sinds 10 september 2008. De handel was enorm druk: er werden 4,84 miljard aandelen verhandeld, wat geleden is van bij de tsunami in 2011 toen er paniek uitbrak op de beursvloer. De Japanse aandelen zijn erg in trek door de sterke koersdaling van de yen ten opzichte van de dollar en euro. Die koersdaling zou in het voordeel moeten spelen van Japanse exportbedrijven.

Ook elders in de wereld staan de beurzen opvallend hoog. Wall Street eindigde deze week al op het hoogste niveau ooit.