Japanse wetenschappers klonen muis 26 keer na elkaar

Japanse wetenschappers hebben een muis 26 opeenvolgende keren gekloond. De wetenschappers gebruikten daarvoor telkens de genen van het laatst gekloonde dier. Volgens de directeur van de wetenschappers is zo'n experiment nooit eerder uitgevoerd. Dat staat te lezen in de Amerikaanse wetenschappelijke krant Cell Stem Cell.

De ploeg van Riken, een Japans onderzoeksinstituut, heeft onder leiding van Teruhiko Wakayama in totaal 598 muizen gekloond sinds het experiment in 2006 van start was gegaan. "Het is veruit het belangrijkste project met zoogdieren", benadrukte Wakayama. "Dankzij onze vooruitgang wordt het mogelijk om de dieren te klonen zelfs nadat het dier gestorven is. Nu kunnen we een melkkoe op zo'n manier klonen, dat het nieuwe exemplaar van dezelfde kwaliteit is als het originele."

Wakayama legde uit dat zijn team een bestaande methode om dieren te klonen op punt heeft gesteld. Zo kunnen er meer opeenvolgende klonen gemaakt worden. De gekloonde muizen hebben dezelfde biologische eigenschappen als de normale dieren. Ze leven even lang en beschikken over normale voortplantingsorganen, zegt Wakayama nog.

Toch hebben de Japanse wetenschappers enkele ongewone zaken, zoals een vergrote placenta, vastgesteld bij de gekloonde muizen. Maar die zaken brengen het leven van de diertjes niet in gevaar.