John Brennan dan toch benoemd tot nieuwe CIA-baas

De Amerikaanse Senaat heeft alsnog ingestemd met de benoeming van John Brennan tot nieuwe directeur van de geheime dienst CIA. De voordracht werd met 63 tegen 34 stemmen goedgekeurd. Enkele senatoren hadden zijn benoeming lang tegengehouden. Ze verwijten Brennan dat hij drones inzet om terroristen wereldwijd te treffen.
AP2011

Brennan (57) volgt David Petraeus op. Die moest aftreden vanwege een buitenechtelijke affaire. Brennan werkt al 25 jaar bij de CIA en was de afgelopen jaren de hoogste antiterreuradviseur Obama.

Hij staat bekend als een hardliner. Brennan is een groot voorstander van het gebruik van drones (onbemande vliegtuigjes), ook als die zouden worden ingezet tegen terroristen met de Amerikaanse nationaliteit. Het is over dat laatste dat enkele senatoren zijn benoeming wilden tegenhouden.

Gisteren gebruikte de wat eigenzinnige Republikein Rand Paul de beruchte tactiek van het "filibusteren" (kleine foto). Dat is het houden van ellenlange tussenkomsten in het parlement om de goedkeuring van bepaalde wetten tegen te houden of alleszins te vertragen. Senator Paul bleef 13 uur lang aan het woord en begon op de duur ook voor te lezen uit krantenartikels over het gebruik van drones om vermeende terroristen te doden.

Hij wilde antwoord van president Barack Obama op de vraag in welke gevallen de president drones kan inzetten tegen Amerikaanse burgers. Pas toen Paul de verzekering had gekregen dat Obama op Amerikaans grondgebied geen drones mag inzetten tegen vreedzame burgers, staakte hij zijn verzet.

AP2013