Kortingen voor vrouwen discriminerend voor mannen

Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) onderzoekt verschillende klachten tegen doe-het-zelfzaak Gamma en vervoersmaatschappij Thalys. Beide firma's boden vrouwen speciale kortingen aan ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag vandaag. Maar hierdoor discrimineerden ze mannen en dat mag niet, zegt het IGVM.

Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag vandaag had Gamma een reclamecampagne gelanceerd waarin het vrouwen 20 procent korting op hun aankopen beloofde. In het Radio 1-programma "Hautekiet" vroeg een luisteraar zich vanmorgen af of dit niet in strijd was met de antidiscriminatiewet.

Het IGVM oordeelde dat dit het geval was en nam meteen contact op met de doe-het-zelfzaak. Die paste de reclamefolders aan maar houdt vol dat de korting mannen niet discrimineerde. "In onze spots en op onze affiches verwijzen we steeds naar de voorwaarden op onze website", zegt het hoofd marketing en communicatie Werner Van Gansbeke. "Daar staat al vanaf dag 1 te lezen dat de korting van 20 procent ook voor mannen geldt. In onze folders werd dat niet vermeld en dat is een jammerlijke fout."

Vervoersbewijs aan 8 euro

Ook tegen Thalys liepen klachten binnen wegens discriminatie. Thalys bood alle vrouwen de mogelijkheid vervoersbewijzen te kopen aan acht euro per stuk. Volgens het IGVM was dit een inbreuk op de antidiscriminatiewet omdat mannen niet van de promotie konden genieten.

Thalys weigerde echter de voorwaarden aan te passen. Het IGVM is niet van plan de zaak blauwblauw te laten en onderzoekt welke gerechtelijke stappen mogelijk zijn.