Noord-Korea reageert gepikeerd op nieuwe sancties

Noord-Korea zegt het niet-aanvalspact dat het afsloot met Zuid-Korea op. Ook de zogenoemde rode telefoon, de rechtstreekse lijn tussen de presidenten van Noord- en Zuid-Korea, verdwijnt. Pyongyang reageert zo op die nieuwe sancties die de VN-Veiligheidsraad heeft afgekondigd.
Een "spontane" betoging in Pyongyang ter ondersteuning van de stoere taal van de Noord-Koreaanse leiders.

De nieuwe VN-sancties hebben te maken met de kernproeven die Noord-Korea onlangs weer heeft gehouden. De beslissing in de Veiligheidsraad is unaniem genomen, dus ook door China, nochtans een bondgenoot van het regime in Pyongyang. Daardoor is alle financiële steun uit het buitenland aan programma's die kunnen bijdragen aan het Noord-Koreaanse kernprogramma voortaan uit den boze.

Pyongyang is niet onder de indruk. Noord-Korea herroept "alle niet-aanvalsakkoorden tussen het noorden en het zuiden", laat het "comité voor de vreedzame hereniging van Korea" weten in een verklaring verspreid door het officiële persagentschap KCNA.

Het belangrijkste niet-aanvalspact tussen Noord- en Zuid-Korea is in 1991 ondertekend. Daarin engageren beide landen zich om hun geschillen vreedzaam te regelen en accidentele militaire confrontaties te vermijden. De rechtstreeks rode telefoon tussen Noord en Zuid is in 1971 ingevoerd.