Romy Schneider

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Vier mannen vertellen over de vrouw naar wie zij opkijken. Acteur Ben Segers kiest voor Romy Schneider.
AP1980

Wie? Romy Schneider

Waarom?

De meesten kennen de actrice Romy Schneider als Sissi maar ik ben nooit een grote Sissi-fan geweest. Romy is veel meer dan de Oostenrijkse keizerin, die zij drie keer vertolkte. Ze werd mooier door ouder te worden, vooral haar glimlach vond ik ontzettend schoon. Om op verliefd te worden. Een glimlach vol tristesse en verlangen. Een verlangen van “hou van mij”, dat ik zo graag wou beantwoorden.

Ik heb er wakker van gelegen, van haar ogen, haar jukbeenderen, haar malse wangen. Ze oogt veelal eenzaam. En opgewekt tegen beter weten in. Dat heeft dan veel te maken met haar moeilijke liefdesrelaties, persoonlijke rampen die haar zijn overkomen en haar drank- en medicijnenverslaving. Romy Schneider is vooral geen Sissi. Dat imago van onschuldig, ontwapenend frêle en jong meisje, daar wou ze zo graag vanaf, haar hele leven lang. Het was een vloek die meer dan dertig jaar boven haar hoofd heeft gehangen.

Weinigen weten dat ze ooit met Woody Allen draaide, met Orson Welles zelfs en met Harvey Keitel. Romy Schneider is voor mij bij uitstek de vrouw van de 20e eeuw. Een mooier iemand is quasi onmogelijk.