Syrië door de loop van een kanon

De Abchazische nieuwszender NewsANNA heeft opmerkelijke beelden van het conflict in Syrië online geplaatst. Geen zwaargewonde slachtoffers of rebellen met de wapens in de aanslag maar wel een rauwe registratie van een camera gemonteerd bovenop een Syrische tank, terwijl die zich een weg baant door de verwoeste straten van een buitenwijk van Damascus. Of hoe desolaat een oorlog kan zijn.

Het lijken fragmenten uit het populaire oorlogsspel "Medal of Honor". Maar niks is minder waar. De nieuwszender NewsANNA uit de Georgische deelrepubliek Abchazië kon beslag leggen op beelden gedraaid door een camera bovenop een Syrische tank terwijl die door een buitenwijk van Damascus patrouilleert.

De beelden zijn even apart als hallucinant. De stad ligt helemaal in puin. Gebouwen zijn in ruïnes herschapen en nergens valt een levende ziel te bespeuren.

De loop van de tank blijft de hele tijd prominent in beeld als een behoedzame richtingaanwijzer die de kijker met de neus op de feiten drukt. Af en toe wordt een schot gelost dat puin tot puin herschept. De zon gaat onder maar het conflict is nog lang niet voorbij.