Tientallen ziek na etentje in toprestaurant Noma

Na een diner in het Deense toprestaurant Noma zijn 63 gasten ziek geworden. Uit onderzoek bleek dat ze besmet waren met het norovirus, dat diarree en overgeven veroorzaakt. De feiten dateren van halfweg februari.
AP2012

Noma, het restaurant met twee Michelinsterren in de haven van Kopenhagen, werd door het Britse tijdschrift "Restaurant" uitgeroepen tot 's werelds beste restaurant in 2010, 2011 en 2012. Chef René Redzepi gebruikt voor zijn interpretatie van de noordse keuken enkel verse en biologisch geteelde ingrediënten uit de streek.

Lekker eten is één ding, maar blijkbaar gaat er ook bij een toprestaurant al eens iets verkeerd. Van de 78 gasten die in de periode van 12 tot 16 februari besmet voedsel aten, werden er 63 onwel. Ook 4 personeelsleden zijn ziek geworden nadat ze besmet waren geraakt met het norovirus. Volgens de Deense voedselinspectie, Fodevarestyrelsen, heeft Noma niet voldoende maatregelen genomen om te verhinderen dat de ziekte zich verder zou verspreiden.

Voorts bleek er geen warm water te komen uit de kranen die het personeel gebruikt om de handen te wassen. Het restaurant heeft een officiële waarschuwing gekregen.