Tunesië heeft een nieuwe regering

Voormalig minister van Binnenlandse Zaken en aangeduid premier van Tunesië Ali Larayedh heeft de lijst bekendgemaakt van de leden van de nieuwe Tunesische regering. Larayedh was door de grootste partij in de vorige regering, Ennahda, belast met de formatieopdracht. Het nieuwe kabinet bestaat vooral uit afgevaardigden van de partijen die de vorige regeringscoalitie uitmaakten, aangevuld met enkele "onafhankelijken". Larayedh geldt als een gematigd islamist.

De onafhankelijken of partijlozen in Tunesië krijgen belangrijke ministerportefeuilles toegewezen in de nieuwe regering. Zowel de coalitiepartners van Ennahda als de oppositie hadden een prioritaire eis gemaakt van het benoemen van partijloze experts op de "soevereine ministeries".

Hun eis werd ingewilligd: een gerespecteerde onderzoeksrechter krijgt Binnenlandse Zaken, een universiteitsprofessor gaat Justitie onder zijn hoede nemen en een oud-ambassadeur bij de Verenigde Naties, Othman Jarandi, wordt minister van Buitenlandse Zaken.

Het door Larayedh aangekondigde kabinet moet wel nog groen licht krijgen van de grondwetgevende vergadering. Ook na goedkeuring dreigt de nieuwe regering in woelig water terecht te komen, door de scherpe tegenstelling tussen religieuzen en seculieren.