Ultieme "beursnitwit" blaakt (weer) van optimisme

"Binnen dit en enkele jaren doorbreekt de Dow Jones de kaap van de 36.000 punten", dat schreven James Glassman en econoom Kevin Hassett anno 1999 neer in hun boek "Dow 36.000". Maar in plaats van explosief te stijgen, kwam er een einde aan de zogeheten dot-com bubble of internetzeepbel, met een dramatische beurscrash tot gevolg. Nu de Dow Jones weer opveert, denkt Glassman - na 14 jaar - alsnog zijn gelijk te kunnen halen.
James Glassman ziet de beurstoekomst (alweer) rooskleurig in.

Daar waar de Dow Jones volgens hem had moeten pieken op 36.000 punten, bereikte de beurs in werkelijkheid het dal met als dieptepunt de 6.547 punten in maart 2009. Vandaag lijkt de Dow Jones de economische crisis achter zich gelaten te hebben, nadat het een recordkoers van 14.164 punten heeft bereikt.

In vergelijking met maart 2009 is dat een stijging van 117 procent. Reden genoeg voor Glassman om weer van zich te laten horen. In een opiniestuk op de website van Bloomberg schuwt hij het optimisme niet. "De kaap van de 36.000 punten is opnieuw bereikbaar. Als de Dow nog eens 117 procent stijgt in de komende jaren, dan komt het uit op een zucht van de 36.000 punten."

De zaken die hij opsomt zullen de lezers van zijn boek vertrouwd in de oren klinken. Ook nu roept hij op om het beleid te wijzigen, zodat bedrijven een hogere omzet boeken en meer winst kunnen creëren. Dit in combinatie met een rationeel belastingstelsel en een verstandig milieubeleid moet voor de VS een economische groei van 4 procent opleveren. "Al neem ik ook genoegen met drie procent", zegt hij daarover. "Op die manier is de 36.000 puntengrens vrij snel haalbaar."

Achteraf bekeken werd het boek "Dow 36,000" een van de meest hilarische schrijfsels uit de economische wereld. Spijt heeft Glassman naar eigen zeggen niet. En excuses moeten de lezers van zijn boek al evenmin verwachten.

De beste reactie op deze nieuwste voorspelling komt op naam van Bruce Bartlett, een economische raadgever aan presidenten Reagan en Bush senior. "Nitwit Jim Glassman voorspelt opnieuw dat de Dow naar de 36.000 punten gaat. Tijd om alles te verkopen?"

lees ook