Venezuela neemt afscheid van Chávez

In de Venezolaanse hoofdstad Caracas is de afscheidsplechtigheid gehouden voor de dinsdag op 58-jarige leeftijd aan kanker overleden president Hugo Chávez. De uitvaart werd bijgewoond door een rode mensenzee van 'Chavistas', maar ook door ruim dertig wereldleiders en een rist beroemdheden.

Zo namen de presidenten Mahmud Ahmadinejad (Iran), Raul Castro (Cuba) en Enrique Pena Nieto (Mexico) afscheid aan El Comandante door een laatste groet aan diens in de Militaire Academie opgebaarde lijk. De VS werd vertegenwoordigd door een lid van het Huis van Afgevaardigden, de Democraat Gregory Meeks.

De plechtigheid, op alle tv-zenders uitgezonden, werd geleid door vicepresident en beoogd opvolger van Chavez Nicolas Maduro.

Maduro heeft bekendgemaakt dat het lichaam van Chávez zal worden gebalsemd, "naar het voorbeeld van Lenin en Mao". Hij zal worden opgebaard in het Militair Museum in Caracas.

Later vandaag zal Nicolas Maduro ook de eed afleggen als president. Volgens de Venezolaanse grondwet moeten er binnen de 30 dagen nieuwe verkiezingen komen, al is er nog geen datum aangekondigd.

Filipijnse balsemer biedt zijn diensten aan

Frank Malabed, de balsemer die de Filipijnse oud-president Ferdinand Marcos voor de eeuwigheid heeft bewaard, heeft zijn diensten aangeboden aan de Venezolaanse autoriteiten. 

Malabed wijst erop dat de balsemtechnieken vandaag niet meer dezelfde zijn als ten tijde van de dood van Lenin.

Hij wijst erop dat het erop aankomt snel te handelen. "Hoe langer ze wachten met balsemen, hoe moeilijker." Hij geeft toe dat hij nog niet gevraagd is.

AP2013