VS brengt schoonzoon Bin Laden voor de rechter

Suleiman Abu Ghaith, een schoonzoon van Osama bin Laden, is vorige week aangehouden in Jordanië en wordt in de Verenigde Staten voor de rechter gebracht wegens zijn betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september. Abu Ghaith wordt ook omschreven als woordvoerder van Al Qaeda, het terreurnetwerk dat verantwoordelijk is voor die aanslagen.

Abu Ghaith  zou zeker sinds mei 2001 lid zijn van Al Qaeda, zegt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Hij zou actief hebben deelgenomen aan de voorbereidingen van de aanslagen van september 2001, die bijna 3.000 levens eisten in de VS.

"De arrestatie van Abu Ghaith is een belangrijke stap in onze inspanningen tegen het terrorisme", zegt Lisa Monaco, adjunct-minister voor Nationale Veiligheid.

Op 12 september 2001, één dag na de aanslagen op de WTC-torens in New York, nam Abu Ghaith het woord in naam van Al Qaeda, aan de zijde van kopstukken Osama bin Laden en Ayman al-Zawahiri.