Witte Huis stelt honderden schoolkinderen teleur

De droom van honderden kinderen om het Witte Huis te bezoeken, zal voorlopig niet meer in vervulling kunnen gaan. Door de algemene bezuinigingen in de VS, heeft het bezoekerskantoor van het Witte Huis laten weten dat alle rondleidingen vanaf 9 maart worden afgelast. Een groep scholieren uit Iowa laat het hier echter niet bij.

De ontgoocheling is groot in de St. Paul's Lutheran school in Iowa. Normaal gezien zouden de 16 leerlingen van het zesde leerjaar volgende week op uitstap gaan naar Washington, inclusief een bezoek aan het Witte Huis. Maar dat gaat nu dus niet meer door. 

"Ze zijn bijzonder ontgoocheld", zegt Karen Thalacker, moeder van de 12-jarige Malcom. "Meerdere maanden hebben ze geld verzameld om de trip te maken en nu blijkt alles een maat voor niets, dat is vreselijk voor die kinderen."

Opgeven staat evenwel niet in het woordenboek van de prille tieners. Op Facebook zijn ze met een campagne gestart om alsnog toelating te krijgen het Witte Huis te bezoeken. "Het Witte Huis is óns huis, laat ons alstublieft een bezoek brengen", klinkt het uit de monden van de scholieren. De ouders springen hun kinderen bij. "Dat bezoek zouden ze herinneren voor de rest van hun leven, nu zal hen alleen maar de ontgoocheling in hun overheid bijblijven", zeggen ze op ABC News.

Ook in andere scholen in de Verenigde Staten heerst er ongenoegen en ontgoocheling om de beslissing van het Witte Huis. Een klas in Bel-Air zou normaal gezien in april naar Washington trekken, evenals schoolkinderen uit Ohio. "We zullen dan maar afleveringen van "The West Wing" moeten bekijken om ons toch in de buurt van het Witte Huis te wanen", klinkt het bitter.

In totaal houden 37 medewerkers van de geheime dienst zich bezig met de bekende rondleidingen in het Witte Huis. Zij werken 40 uur per week en verdienen per uur 50 dollar. Wekelijks levert de maatregel dus een besparing op van 74.000 dollar.

lees ook