"Aanslag is boodschap voor VS-defensieminister Hagel"

Bij de zelfmoordaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn vanmorgen negen burgers om het leven gekomen. Er vielen ook dertien gewonden. Met de aanslag wilden de taliban een "boodschap" geven aan Chuck Hagel, de nieuwe VS-minister van Defensie.
AP2013

Het ging volgens een woordvoerder van de Isaf, de NAVO-troepenmacht in Afghanistan, om een zelfmoordaanslag, die werd gevolgd door schoten aan de zuidelijke ingang van het ministerie van Defensie in Kaboel.

Volgens de politie vielen er negen doden, allemaal burgers. Er raakten ook dertien mensen gewond, van wie twee in het ministerie van Defensie werkten. De aanslag vond vanmorgen plaats, de ochtend na de aankomst in Kaboel van Chuck Hagel, de nieuwe VS-minister van Defensie.

De taliban, die de verantwoordelijkheid voor de aanslag al opeisten, wilden "een boodschap sturen" over hun kracht. "Met de aanslag wilden we niet zozeer de Amerikaanse minister viseren. Het was een boodschap dat we nog steeds in staat zijn om Kaboel te treffen, zelfs als een hoge verantwoordelijke van het Amerikaanse ministerie van Defensie aanwezig is", zei een woordvoerder van de taliban telefonisch aan AFP.

AP2013