"Arco schreef mee aan wetteksten over waarborgen"

"Uit vertrouwelijke brieven blijkt dat achter de schermen intens werd samengewerkt tussen Arco, ACV en bevriende CD&V-kabinetten over de waarborgregeling." Dat schrijft De Morgen. Volgens ACV is dat niet ongewoon. "Bovendien zijn we meer dan 100 miljoen euro kwijt."

De krant De Morgen pakt uit met vertrouwelijke brieven uit de periode dat de waarborgregeling voor Arco werd uitgewerkt. Arco is het financiële vehikel van de christelijke arbeidersbeweging ACW, dat het ACV overkoepelt. Bij de val van Dexia kwam ook Arco in zware problemen. Arco ging in vereffening en de regering-Leterme werkte een waarborgregeling uit.

"Uit de vertrouwelijke brieven blijkt dat er bij de uitwerking van de waarborgregeling achter de schermen intens werd samengewerkt tussen Arco, ACV en bevriende CD&V-kabinetten", schrijft De Morgen. Volgens de krant hield Arco mee de pen vast bij de Koninklijke Besluiten over de waarborgregeling voor de christelijke zuil.

ACV wil het verhaal nuanceren. Volgens topman Marc Leemans (foto in tekst) van de christelijke vakbond is het niet ongewoon dat er wordt meegeschreven.

"De brieven zijn een momentopname. De Morgen beschikt duidelijk niet over het volledige dossier. Want bij de verdere gesprekken tussen de regering en de christelijke beweging is afgesproken om enkel bescherming te geven aan de particuliere vennoten. Met als gevolg dat het ACV al zijn middelen in Arco verloren heeft." De vakbond is meer dan 100 miljoen euro verloren na de val van Dexia, zegt Leemans.

Drukkingsgroepen schrijven wel vaker mee aan wetteksten, zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke, maar het zijn de politici die uiteindelijk beslissen. "Dat dossier is behartigd geworden door de minister van Financiën", zegt Beke. "Dat was toen Didier Reynders (MR) en het is in de regering goedgekeurd. Dat zijn de feiten en opnieuw maakt men daar een aantal insinuaties van die eigenlijk ook niet volledig kloppen."