"Reynders is gefrustreerd dat hij niet meer op Financiën zit"

"Didier Reynders is jaren minister van Financiën geweest en hij heeft daar de ene na de andere blunder opgestapeld." Dat zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke na de kritiek van Reynders bij de start van de begrotingsopmaak.

De giftige uithaal van Beke aan het adres van Reynders is opvallend, aangezien CD&V en de MR van Reynders samen in de regering zitten en voor de start van moeilijke begrotingsonderhandelingen staan.

Reynders had gisteren stevige vragen bij de inkomsten uit de belastingen, die een pak lager uitvallen dan verwacht. Daardoor moet de regering voor dit jaar nog op zoek naar extra geld om de begroting in evenwicht te krijgen. Beke leest de uitspraak van Reynders als een sneer naar CD&V, waar eerst Vanackere en nu Koen Geens op Financiën zit.

"Reynders heeft jarenlang op Financiën gezeten en hij heeft er de ene na de andere blunder opgestapeld", kaatst Beke de bal terug in "Het journaal". "Blijkbaar is hij nog altijd gefrustreerd dat hij geen minister van Financiën meer is."

CD&V heeft al eerder kritiek geuit op Reynders' passage op Financiën, het departement waarover hij van 1999 tot eind 2011 de plak zwaaide. Zo heeft Beke hard onderhandeld om de liberaal weg te krijgen van Financiën. Dat lukte, Vanackere ging bij de vorming van Di Rupo I van Buitenlandse Zaken naar Financiën, Reynders maakte de omgekeerde beweging.

CD&V was vandaag op de ledendag samengekomen om Steven Vanackere in de bloemen te zetten. Vanackere stapte dinsdag op als minister van Financiën. De N-VA zegt nu dat ze nooit om het ontslag van Vanackere hebben gevraagd. "Het is een beetje als op een koffietafel, daar wordt ook alleen maar goeds gezegd", klinkt Beke bitter. "Maar het is nu zoals het is en we hebben met Koen Geens een nieuwe minister."