"Wees blij dat je betaald wordt om af te vallen!"

"Natuurlijk trek ik me de kritiek aan. Maar je weet dat in het leven tegenover iets positiefs iets negatiefs staat en omgekeerd", liet Oscarwinnares Anne Hathaway vorige week aan US Weekly weten, nadat opnieuw duidelijk werd dat velen haar dat beeldje niet gunden. Maar waarom zijn er zoveel "HathaHaters"?
Invision2013

Hathaway zou te veel doen denken aan "het buurmeisje met wie je naar school ging en die altijd haar uiterste best deed om lief te zijn". Brian Balthazar van de entertainmentwebsite “Pop Goes The Week”: "Anne zou moeten beseffen dat "less more is". Wanneer ze een interview geeft of ze spreekt het publiek toe na het winnen van een prijs, dan moet ze echt niet zoveel zeggen." Door haar "eindeloos getater" komt ze voor velen nep en zelfvoldaan over.

Bovendien laat ze in interviews niet na keer op keer te benadrukken welke inspanningen ze allemaal doet voor een rol. Vooral haar gewichtsverlies voor "The devil wears Prada" en "Les misérables" waren een dankbaar onderwerp voor haar. Of haar korte haarsnit, ook weer voor een filmrol. Maar de kritiek is dan al snel: "Je hebt gekozen voor deze job. Wees blij dat je er goed voor betaald wordt om af te vallen of om je haren te knippen."

Terwijl volgens sommigen theatraliteit een aangename eigenschap is voor acteurs en actrices, schiet die bij Hathaway in het verkeerde keelgat. Los Angeles-journaliste Sasha Bronner: "Dat kunstmatige irriteert sommigen duidelijk." Het woordje "te" daagt hier (opnieuw) vaak op, en opmerkingen zoals: "Wat ik nog meer haat dan Anne Hathaway? Anne Hathaway die huilt."

Invision2013

Ze heeft ook de neiging om zich te excuseren, terwijl niemand daarop zit te wachten. Zo verontschuldigde zich bij modehuis Valentino, van wie ze aanvankelijk een jurk zou dragen op de Oscarnacht, terwijl ze meer dan ze wellicht wilde, gescoord had met een tepeljurk van Prada. "Who cares", was een algemene reactie, samen met: "Probeer toch niet iedereen te vriend te houden."

Dat Hathaway doorbrak met "domme sprookjesrollen" in "The princess diaries (1/2)" en "Ella enchanted" speelt ook niet in haar voordeel. Rollen die blijkbaar nog altijd die in "Becoming Jane" en "Love and other drugs" overschaduwen.

Waarom alle argumenten tegen Hathaway zo’n omvang gekregen hebben, is niet meteen duidelijk. "Maar sociale media, en het gevoel bij de groep die haar als pretentieus omschrijven, zonder enig aanwijsbare reden, te horen, hebben daarbij een belangrijke rol gespeeld", aldus nieuwswebsite Daily Beast.

AP2010
AP2011

lees ook