BBC-kijker ontdekt schilderij van Van Dyck online

In Groot-Brittannië is een schilderij ontdekt van de 17e-eeuwse schilder Antoon Van Dyck. Het stond al jaren in het magazijn van een museum, iedereen dacht dat het om een kopie ging.

Het schilderij lag in het magazijn van het Bowes Museum in Durham. Het was in slechte staat en zat onder lagen stof. Maar voor een project om alle olieschilderijen in Groot-Brittannië online te zetten, een project waar de Britse zender BBC aan meewerkt, werd het afgestoft en gefotografeerd.

De kunsthistoricus en -handelaar Bendor Grosvenor merkte het schilderij op via de website. Hij meldde het aan de BBC en die liet een expert het doek onderzoeken. "Dit is absoluut zeker een schilderij van Van Dyck, van in zijn late Engelse periode", zegt Christopher Brown. "Geen twijfel mogelijk. Dit is een belangrijke ontdekking."

Op het schilderij is Olivia Boteler Porter te zien, een hofdame van de eerste vrouw van Charles I.

Antoon Van Dyck is in Antwerpen geboren in de 17e eeuw en heeft vooral faam verworven als hofschilder voor de Engelse koning.