Bourgeois wil Roma verplicht laten inburgeren

Vlaams minister van Inburgering Geert Bourgeois (N-VA) wil dat ook EU-onderdanen tot inburgeringscursussen verplicht kunnen worden. Maar dat is in strijd met de EU-regels. Steeds meer immigranten komen uit Europa zelf. Bourgeois stelt dat er op dit moment vooral inburgeringsproblemen zijn met Roma. Hij wil daarom een uitzondering aan Europa vragen.

"De Roma zitten geconcentreerd op de as langs de E17. Er zijn enorme integratieproblemen. Als je die mensen niet kunt verplichten om Nederlands te leren, dan ontstaan er moeilijkheden. Dan ontstaat er een samenleving binnen de samenleving, met armoede", legt Bourgeois uit.

In Vlaanderen leven zo'n 15.000 Romazigeuners die uit Oost-Europa komen. In eigen land worden ze vaak zwaar  gediscrimineerd en dus trekken ze naar West-Europa.

Bourgeois wil graag met andere EU-lidstaten over de problematiek praten. "De Nederlandse vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zit alvast op dezelfde lijn. Ook in Oostenrijk horen we gelijkaardige stemmen opgaan", vertelt de minister aan Het Nieuwsblad.