Drinken VN-diplomaten in New York te veel?

Een Amerikaanse diplomaat bij de Verenigde Naties in New York vraagt zijn collega-diplomaten die deelnemen aan de onderhandelingen over de begroting van de organisatie, om geen alcohol te drinken. Volgens de man verschijnen veel van zijn collega's in een beschonken toestand op de onderhandelingen, wat de vooruitgang van de gesprekken niet ten goede komt.

In New York betaamt het niet langer om te roken op openbare plaatsen en ook drinken op het werk is uit den boze. Niet zo in de gebouwen van de Verenigde Naties, waar de Amerikaanse wetgeving niet van toepassing is.

Die andere mentaliteit is blijkbaar het best zichtbaar als het gaat over alcohol. "Het is een van die plaatsen waar zwaar drinken niet alleen wordt aanvaard, maar ook wordt verwacht", zegt Richard Gowan, een expert over de VN aan de universiteit van New York.

Zijn het de Canadezen met hun whiskey, de Russen met hun vodka of de Fransen met hun wijn? In interviews houden veel diplomaten de lippen stijf op elkaar, maar off the record komen de tongen los, al dan niet dubbel.

2007 AP

lees ook