Hongaren betogen tegen grondwetswijziging

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest hebben een 4.000-tal mensen betoogd tegen een voorstel tot grondwetswijziging van de rechtse regering van premier Viktor Orban. De betoging was georganiseerd door een tiental ngo's. Ze vinden de grondwetswijziging een bedreiging voor een aantal individuele vrijheden.
© AFP

Volgens de betogers zal de grondwetswijziging  de macht van het Grondwettelijk Hof uithollen, de onafhankelijkheid van de universiteiten inperken en verhinderen dat afgestudeerde hogeschoolstudenten jobs in andere EU-landen vinden.

Verwacht wordt dat de grondwetswijziging maandag wordt goedgekeurd in het Hongaarse parlement, waar de rechtse Fidesz-partij van premier Orban (foto) de absolute meerderheid heeft.

Ook buiten Hongarije worden de gebeurtenissen in Hongarije met argusogen gevolgd. EU-Commissievoorzitter José Manuel Barroso heeft premier Orban al laten weten bezorgd te zijn over het uithollen van de principes van de rechtsstaat. Maar Orban vindt niet dat hij buiten de Europese normen en regels kleurt.

De geschiedenis lijkt zich te herhalen

Het is niet de eerste keer dat de regering van Viktor Orban in het nieuws komt met controversiële hervormingsplannen. Begin vorig jaar was er ook al hevig protest tegen de nieuwe grondwet, die sinds 1 januari van kracht was. Ook toen weerklonk dezelfde kritiek: de vrijheid van de media, het gerecht en het grondwettelijke hof beknot.

De regering deed uiteindelijk wat water in haar wijn, mede onder zware druk van de Europese Unie, waaraan Boedapest economische hulp had gevraagd.