In Syrië gegijzelde blauwhelmen vrijgelaten in Jordanië

De 21 Filipijnse blauwhelmen die woensdag door rebellen in Syrië op het niet door Israël bezette gedeelte van de Golanhoogten waren gegijzeld, zijn vrijgelaten. Vanmiddag zijn ze aangekomen in Jordanië. Dat hebben een Jordaanse regeringswoordvoerder en de Filipijnse ambassadeur in Amman gemeld.

Gisteren was een eerste poging mislukt om de blauwhelmen vrij te krijgen. Als reden werd een bombardement van Syrische regeringstroepen aangegeven. Damascus stemde daarna toe in een kort bestand om de evacuatie van de VN-waarnemers mogelijk te maken.

Sinds 1974 waakt een VN-missie op de Golanhoogten om toe te zien op een bestand tussen Israël en Syrië. Het grootste gedeelte van de strategisch gelegen Golanhoogte werd door Israël tijdens de Zesdaagse oorlog van 1967 veroverd en bezet.

De blauwhelmen waren ontvoerd door een rebellengroep die zich de Brigade van de Martelaren van Jarmoek noemt. Wat zij met die ontvoering wilden bereiken, is nog steeds niet erg duidelijk.