Kenyatta vermijdt tweede ronde met 0,07%

In Kenia heeft vicepremier Uhuru Kenyatta de verkiezingen met 50,07 procent van de stemmen gewonnen. Dat heeft de kiescommissie bekendgemaakt. Tegenkandidaat Raila Odinga zegt dat er geknoeid is. De spanning loopt op.
De aanhangers van Kenyatta vieren feest.

Kenyatta strandt met ruim 6 miljoen van de meer dan 12 miljoen stemmen op 50,07 procent van de stemmen. Zo kan hij zichzelf uitroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen en vermijdt hij een tweede ronde in de verkiezingen. Nipter kan bijna niet. De aanhangers van Kenyatta vieren feest (foto boven). Zo'n 86 procent van de stemgerechtigden is komen opdagen, zo maakt de kiescommissie ook bekend.

Odinga, aftredend premier en de belangrijkste tegenstander van Kenyatta, zegt dat hij niet van plan is om zijn nederlaag toe te geven. Volgens hem en volgens zijn aanhangers is er geknoeid.

Vrees voor nieuw geweld

Tegen Kenyatta lopen klachten bij het Internationaal Strafhof in Den Haag, omdat hij de bevolking heeft aangezet tot geweld na de vorige verkiezingen. In een eerste toespraak erkent Uhuru Kenyatta "de verplichtingen van Kenia tegenover de internationale instellingen", maar roet hij andere landen ook op om de onafhankelijkheid van Kenia te respecteren.

Toen de uitslag in 2007 bekend raakte, braken in Kenia hevige rellen uit. In enkele weken tijd zijn meer dan 1.000 mensen daarbij omgekomen. Honderdduizenden sloegen op de vlucht.

De internationale gemeenschap vreest voor een nieuwe escalatie, zeker nu de uitslag zo nipt lijkt. Volgens correspondenten loopt de spanning in de Keniaanse steden op. In Kisumu, in het westen van het land, zijn relletjes uitgebroken.

AP2013