Onlusten in Egypte na bevestiging doodstraf

In Egypte zijn opnieuw onlusten uitgebroken tussen rivaliserende voetbalsupporters. Een rechtbank in Caïro veroordeelde in hoger beroep 21 mensen tot de doodstraf en dat voor hun aandeel in de rellen in Port Saïd. Bij een voetbalwedstrijd tussen al-Masry en al-Ahly uit Caïro begin vorig jaar braken rellen uit en kwamen 74 supporters om het leven.
AP2013
Het hoofdkwartier van de Egyptische voetbalbond brandt.

De rechtbank veroordeelde ook vijf verdachten tot levenslang en twee politiecommissarissen tot 15 jaar cel. De uitspraak was live op televisie te volgen.

In Port Saïd, in het noordoosten van Egypte, hebben demonstranten veerboten over het Suezkanaal tegengehouden. Uit protest werd ook brandgesticht op de kade langs het kanaal. Autobanden werden in brand gestoken en het water ingegooid.

De laatste dagen was het al erg onrustig in Port Saïd. Zo kwamen van de week tenminste 8 mensen om, onder wie 3 politieagenten. In januari waren er al onlusten nadat de rechtbank de verdachten de doodstraf had opgelegd.

Ook in Caïro brandt het, letterlijk. Daar is het gebouw van de nationale voetbalbond in brand gestoken en is een van de belangrijkste bruggen geblokkeerd.

Volgens de demonstranten werden de voetbalrellen vorig jaar aangestuurd door het leger en zijn het de supporters die ervoor moeten opdraaien.

AP2013