Staat Malta aan de vooravond van een machtswissel?

In Malta zijn vandaag parlementsverkiezingen gehouden. Als we de peilingen mogen geloven komt er voor het eerst in 15 jaar een machtswissel in de eilandstaat. De Nationalistische Partij van premier Lawrence Gonzi zou een nederlaag lijden, ten voordele van de linkse Arbeiderspartij van Joseph Muscat. De uitslag wordt pas morgen verwacht.
AP2013
Wordt deze Joseph Muscat de volgende premier van Malta?

Volgens de peilingen heeft de Arbeidspartij van de 39-jarige econoom Joseph Muscat 11 tot 12 procent voorsprong op de regerende Nationalistische Partij van premier Lawrence Gonzi. Muscat heeft beloofd de politiek sterk verdeelde eilandbewoners weer te verenigen en de relatief goed draaiende economie toch een zetje te geven.

Malta telt 411.000 inwoners en is zowat de kleinste economie van de eurozone. De economie doet het in deze tijden van crisis erg goed, dank zij het toerisme en de sterke dienstensector. De staatsschuld is laag en ook de werkloosheidsgraad is vrij laag. 

Premier Gonzi vraagt de bevolking om hem af te rekenen op zijn goed bestuur, maar geeft ook toe fouten te hebben gemaakt. Zijn regering had een meerderheid van slechts één zetel en viel toen een dissident parlementslid van zijn partij tegen zijn begroting stemde. 

Oppositieleider Muscat belooft onder meer de elektriciteitsprijzen met 25 procent te verlagen. Die behoren nu tot de hoogste ter wereld.

Het tellen van de stemmen begint pas morgen. Tegen 's middags worden de eerste uitslagen verwacht.