Ze kwamen van heinde en verre om Stonehenge te bouwen

Was Stonehenge iets als Glastonbury, Lourdes, Père Lachaise of toch een sterrenwacht uit de prehistorie? Neen, ook het bouwen van Stonehenge zelf was minstens even belangrijk als het doel van de plek, zo zegt een nieuwe theorie. En daarvoor kwamen mensen zelfs vanuit de verre Schotse Highlands.
AP2010

Wetenschappers van het University College Londen stellen nieuwe bevindingen voor na jarenlang onderzoek van het gebied rond Stonehenge. Zo zijn sporen gevonden van een grote nederzetting in de buurt, met zo'n 1.000 huizen. "Dat moet de grootste Neolithische nederzetting zijn geweest in Noord-Europa", zegt Mike Parker Pearson.

Ook zijn resten geanalyseerd van mensen en dieren die in de buurt begraven werden. Uit de resultaten blijkt dat mensen van heinde en verre kwamen. Zo zouden zelfs heel wat mensen uit de Schotse Highlands, helemaal in het noorden, naar het zuiden afgezakt zijn.

Maar de studies werpen ook nieuw licht op het doel van de plaats, iets dat al decennia voer voor discussie is. Was Stonehenge een begraafplaats voor de elite? Een soort prehistorische sterrenwacht? Een plek voor een prehistorisch festival? Een bedevaartsoord?

"Naar Stonehenge komen was geen pretje", zegt Pearson. "Het was een beetje Glastonbury, maar het was ook als een werf." Iedereen moest dus ook een beetje mee helpen bouwen, zo luidt de theorie. Dat kan verklaren waarom de bouw van Stonehenge, sinds 1986 op de Unesco-Werelderfgoedlijst, duizenden jaren in beslag nam.

Nog opmerkelijk: bij momenten waren er tot 4.000 mensen aan het werk op en rond Stonehenge, zo vermoeden de onderzoekers. En dat terwijl er in die tijden wellicht slechts enkele tienduizenden mensen op het hele vasteland leefden.