"KB wordt ondertekend door bevoegde minister"

In "De zevende dag" heeft Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) benadrukt dat bij het ondertekenen van een Koninklijk Besluit de minister wel suggesties kan krijgen, maar dat hij "nog altijd zelf zijn handtekening zet".

Minister Crevits ontkent onmiddellijk de aantijging dat de Arco-groep de wetteksten over waarborgen mee zou hebben geschreven. "Ik denk dat een Koninklijk Besluit nog altijd ondertekend wordt door de minister zelf. Dat is in dit geval nog altijd minister van Financiën Didier Reynders (MR). Wie allemaal suggesties doet en insteken levert, is ondergeschikt aan de finale beslissing die je uiteindelijk neemt", klinkt het.

Minister Crevits vindt het verrassend dat de N-VA nu zegt dat de klacht die het ACW indient een poging is tot intimidatie. "Een paar weken geleden was ACW-voorzitter Patrick Develtere (foto) vrij duidelijk in zijn communicatie. Hij zei twee weken geleden al dat het niet kon dat ze publiek beticht worden van misdrijven, zoals fraude. Wat ze nu doen, is hun woord houden van twee weken geleden."

Volgens Crevits heeft de klacht geen politieke betekenis. "Ze hebben onderzocht of ze een klacht kunnen neerleggen en dat zal gebeuren in de komende dagen. Het zal uiteindelijk de rechtbank zijn die zegt of de klacht voldoende gegrond is of niet", zegt de minister.

De wortels van het politiek engagement van Hilde Crevits liggen bij het ACW. "Ik heb vroeger de vrouwenbeweging gekend en heb er lesgegeven. Door mijn ACW-achtergrond probeer ik het middenveld zeer sterk te betrekken bij mijn beleid. Bij wegenwerken heb ik iedereen die er bij betrokken is op mijn kabinet gevraagd. Daaruit de goede dingen halen en dan beslissingen nemen, dat is voor mij heel belangrijk."