Aantal spoorstakingen is meer dan verdubbeld

Het aantal spoorstakingen neemt in ons land alsmaar toe. Tussen 2006 en 2011 is het aantal stakingen meer dan verdubbeld. Het gaat meestal om zogenoemde wilde stakingen. Twee acties hebben uiteindelijk geleid tot sancties van de NMBS. In 2008 was nochtans afgesproken om wilde acties zoveel mogelijk in te perken.

In 2001 waren er gemiddeld meer dan 2 stakingen per maand. Vijf jaar voordien werd het spoorverkeer nog minder dan 1 keer per maand stilgelegd. Het gaat vaak om onaangekondigde stakingen.

"Voor het minste incident gaat men het stakingswapen hanteren, zonder overleg een kans te geven. Dat baart ons zorgen. Dat zet de reiziger voor schut", zegt senator Guido De Padt (Open VLD). De Padt vroeg de spoorcijfers op bij minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS).

Voor de christelijke vakbond gebeuren de spontane stakingen met reden. "Er waren herstructureringen en een aantal dossiers inzake regeringsbeslissingen, denk maar aan de pensioenregeling", legt Luc Piens van het ACV uit. Toch wil de vakbond meer en beter sociaal overleg. "We moeten de stijging van het aantal stakingen aanpakken. We moeten kijken hoe we de hiërarchie meer kunnen betrekken in sociaal overleg en hoe we hen kunnen dwingen om in sociaal overleg te gaan."