Kunstgebitten verleden tijd dankzij muizen?

Wetenschappers hebben een techniek ontwikkeld waardoor het op termijn mogelijk moet worden dat een nieuwe tand op de kaak groeit, met wortel en al. Bij het onderzoek zijn menselijke cellen gecombineerd met cellen van embryo's van muizen.
Wordt dit gebit later vervangen door nieuw gegroeide tanden?

Zieke tanden of tanden die uitvallen: ook de komende jaren rest u alleen de toevlucht tot een tandprothese of een kunstgebit. Maar ooit wordt het mogelijk om op uw kaakbeen iets in te planten, waardoor een nieuwe tand met wortel en glazuur groeit. Dat zeggen Britse en Japanse wetenschappers, die de techniek hebben uitgewerkt.

Het team van onderzoekers nam cellen uit volwassen menselijk tandvlees en combineerde die met een ander type cellen uit embryo's van muizen. De nieuwe, hybride tanden werden in laboratoriummuizen getest.

In de cellen zit de manier om uit te groeien tot een volwaardige tand voorgeprogrammeerd, zeggen de wetenschappers. Ook blijkt dat de hormonen in het lichaam de cellen als het ware kunnen helpen bij die groei.

Kunstgebitten zouden op lange termijn niet meer nodig zijn. Wie een nieuwe tand of een nieuw gebit wil, krijgt dan een "tandzaadje" ingeplant. De studie is gepubliceerd in Journal of Dental Research.