Links is winnaar van de stembusslag in Malta

De Arbeiderspartij van Joseph Muscat heeft de parlementsverkiezingen in Malta gewonnen van de Nationalistische Partij van premier Lawrence Gonzi. Dat blijkt uit een projectie van gedeeltelijke resultaten. Gonzi heeft zijn nederlaag al toegegeven.
Joseph Gonzi wordt de eerste linkse premier van Malta sinds 15 jaar

Muscat en zijn Arbeiderspartij zouden 55 procent van de stemmen halen, een overweldigende meerderheid. De 39-jarige Muscat zegt dat hij zich niet aan zo'n grote overwinning had verwacht. De zege van de Arbeiderspartij maakt een eind aan 15 jaar beleid van de Nationalistische Partij.

Premier Gonzi (kleine foto) trekt zijn conclusies uit zijn electorale nederlaag en stapt op als leider van de Nationalistische Partij. "Ik neem de verantwoordelijkheid voor dit resultaat en ben geen kandidaat als de partij een nieuwe leider kiest", zegt hij. "De Nationalistische Partij moet hervormen en moet terug naar haar basisprincipes", vindt de ontslagnemende premier.

"Mijnheer Muscat is nu premier en hij verdient het respect en de erkenning als man die het land gaat leiden", vindt Gonzi. Zijn Nationalistische Partij zou stranden op 43 procent van de stemmen.

Behalve de twee grote partijen deden ook de groenen mee aan de verkiezingen, maar zij halen amper 2 procent van de stemmen.